Kulakta Hematom
10.11.2020

On yedi yaşında bir erkek çocuk, sağ kulakta saatler içrisinde giderek büyüyen şişlik ...

17 yaşında bir erkek çocuk, sağ kulakta saatler içrisinde giderek büyüyen şişlik ve morarma ile acil servise başvurdu. Başını sağa sola çarpmakla karakterize otizm ve kendine zarar verme öyküsü vardı. Muayene sırasında uyanık, bilinci açıktı. Görünürde herhangi bir sıkıntı içinde değildi. Sol kaşın üzerinde küçük bir laserasyon görüldü. Sağ kulağın muayenesi, flukuasyon veren belirgin şişlik, üste uzanan ekimoz saptandı. Bulgular auriküler hematomla tutarlıydı (Resim A).

Olgu ön hazırlıktan sonra ameliyata alınarak hematom boşaltıldı. Kulak konturlarına göre baskılı pansuman yapıldı, İşlemden sonraki üçüncü gün pansumanı açıkdı. İlk başvurudan sonra bir ay içerisinde sağ kulak hematomunun nüksettiği iki kez daha kendine zarar verme hareketleri oldu. Drenaja gerek kalmadan tekrar birer hafta boyunca baskılı pansuman yapıldı.

Son işlemden 6 ay sonra poliklinikteki takipte kulak muayenesinde kulak kıkırdağında bir miktar kalınlaşma ve kontur kaybı görüldü (Resim B).

KAYNAK: Ashley L. Miller, and Michael S. Cohen. Auricular Hematoma. N Engl J Med 2020; 383:1877  DOI: 10.1056/NEJMicm2004765