Ana Sayfa

Prof. Dr. Zekeriya ALTAÇ

Mühendislik Mimarlık Fakültesi,

Makine Mühendisliği Bölümü, Enerji Ana Bilim Dalı

School of Engineering and Architecture,

Mechanical Eng. Dept. Energy Field of Science

E-posta

zaltac@ogu.edu.tr

Ofis

M2 Blok, Batı Meşelik

Telefon

+90 (222) 239 37 50 /Dahili: 3365

Faks

+90 (222) 229 05 35

 

Sevgili Öğrenciler ve Mezunlar,

Bu sayfamdan sizlere rehberlik etmeye çalışarak sizlere yararlı bilgilere yer vermeye gayret etmekteyim.

Sayfam ile ilgili görüş ve önerileriniz olursa, bu görüşlerinizi bana e-posta olarak gönderebilirsiniz.

MEZUNLARA, İŞ BAŞVURULARI VE İŞ GÖRÜŞMELERİ ÜZERİNE TAVSİYELER...

ETKİN VE VERİMLİ ÇALIŞMA YÖNTEMLERİNİ ÖĞRENMEK İSTİYOR MUSUNUZ?

STRES VE BAŞ ETME YOLLARINDAN HABERDAR MISINIZ?

ZİHİN HARİTASINI DEĞİŞTİREBİLMEK (PARADIGMA)

İYİ ÖĞRENCİLER VE ÖĞRENCİLER ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR??

Biraz eğlence!  MURPHY'nin KANUNLARINI BİLİYOR MUYDUNUZ?

BAŞARI REHBERİ

OLUMLU DÜŞÜNMENİN YARARLARI

KENDİNİZİ GELİŞTİRME, BAŞARINIZI ARTIRMADA YARARLANABİLECEĞİNİZ DİĞER KAYNAKLAR

BEĞENDİĞİM GÜZEL SÖZLER

BAŞARI ÜZERİNE BİRİKTİRDİĞİM SÖZLER

 

KISSADAN HİSSE

KISSA Adamın biri ağaçta asılı bir koza farkeder. Kozanın içinde, kelebeğe dönüşen tırtılın kozadan çıkmaya çalıştığını görür. Bir süre kelebeğin gösterdiği gayreti izledikten sonra kelebeğe yardım etmeye karar verir. Kozayı yırtarak kelebeği dışarı çıkarır ve uçmasını bekler. Ancak kelebek uçamaz ve bir süre sonra kelebeğin öldüğüne şahit olur. Bu olayı biyolog olan bir arkadaşına anlatır. Biyolog, kelebeğin kozadan çıkmak için çırpınışının, kelebeğin kanat kaslarını güçlendirdiğini, kanatları besleyen kan damarlarının oluşmasına neden olduğunu, kısacası hayatta kalması için gerekli alt yapının oluştuğu bir süreç olduğunu anlatır. Yardımcı olmaya çalışan adam, aslında, kelebeğin yaşaması gereken bu süreci engellemesi ile kelebeğin ölümüne sebep olduğunu anlar.

Doğa iyi gözlemlendiğinde, ders çıkarmamız gereken mucizelerle dolu olduğu görülecektir. Bir başka örnek daha, anne aslan ya da çita artık yetişkinliğe yaklaşan yavrularına yeni doğmuş bir ceylan yavrusu yakalar, ceylanı öldürmeden önlerine koyar. Böylece yavruların "öldürme" işlemini kendilerinin gerçekleştirmesini bekler. Yavrular başta bunu bir oyun sanır ve oynamaya başlarlar, sonra zamanla öldürmeyi öğrenirler. Anne aslan, yavrularına öldürmeyi öğretemez ise, yavrularının doğada yaşama şansları kalmaz. Bu gerçek, esaret altında yetişen vahşi hayvanların hepsinde gözlemlenmiştir; kendi yiyeceklerini onları besleyenlerden beklemeye başlarlar ve avlamayı beceremezler.

 

HİSSE

Yaptığımız birçok işte, bizi maddi ve manevi olarak destekleyen kişiler vardır ve olacaktır. Bu kişiler hayattaki başarımızı sadece belirli bir noktaya kadar etkileyebilirler. Bu noktadan sonrasında, kendi çabalarımız ve gayretlerimiz başarıyı doruğa çıkarmaya ve doruklarda uzunca bir süre tutmaya esas oluşturacaktır. Yoksa "başarı" olarak görünenler, başarı olmaktan uzak, sözde "başarı" (destekten yoksun kalınca veya destek yetersiz kaldığında) çok kısa ömürlü olmaya mahkum olacaktır.

BAŞKA KISSALAR VE HİSSELER (??) 3 Hikaye 3 Ders ve 1 Söz için tıklayın

HAYAT BİR ÇOCUĞA NASIL ANLATILMALI ????